b)Habbatus Sauda Plus Madu (HSPM)

IMG_4743_zpse60889d0

 

Habbatus Sauda Plus Madu (HSPM) digunakan secara tradisional untuk merawat pelbagai penyakit seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, gout, sakit-sakit otot & sendi, keletihan & kelesuan, asma, selsema, keguguran rambut, mengembalikan kesuburan badan, kanser, merawat batu karang, mengurangkan kolesterol, resdung, ketumbuhan dan pelbagai penyakit lagi.

Rasulullah saw menyebut bahawa terdapat nilai barakah pada madu dan habbatus sauda. Pada hari ini para saintis telah membuat kajian apakah maksud barakah seperti yang disabdakan oleh Nabi itu. Hari ini kebenaran wahyu ILLAHI dan sabdaan Nabi telah terbukti apabila saintis dari beberapa negara termasuk dari Amerika yang berkumpul di World Apiculture Conference yang di adakan pada 20-26 September 1993 di China mengakui bahawa Madu Lebah mengandungi GLUKOSA dan FRAKTOSA yang menghadhamkan. Apabila di campur dengan air, ia menyerap masuk ke dalam darah dalam masa 7 MINIT dan dapat di manfaatkan sepenuhnya oleh otak. Di persidangan yang sama para saintis telah memberi penerangan kepada perwakilan bahawa madu lebah juga mengandungi : Vtamin B1, B2, B3, B5 dan C. Di samping Magnesium, Photaasium, Kalsium, Sodium, Klorin, Belerang dan Zat Besi. Selain itu madu lebah juga boleh merawat penyakit buasir, penyakit kulit dan penyakit puan.”

Madu mempunyai nilai barakah seperti diceritakan dalam Surah Al Nahl (Surah Lebah) kerana terdapat Enzim Diatase. Enzim Diatase ni hanya dikeluarkan dari air liur lebah . Manisan debungan yang dihisap oleh lebah akan bercampur Enzim Diatase mempunyai nilai kesihatan yang tiada taranya dibanding dengan mana-mana ubat-ubat yang dicipta oleh manusia kerana sehebat doktor/saintis mana pun ia tidak dapat mencipta apa-apa Enzim pun apatah lagi Enzim Diatase seperti dalam madu. Madu mempunyai barakah kerana ubat yang dicipta oleh Allah & sang doktonya adalah Lebah. Dalam surah An Nahl Allah mewahyukan kepada Lebah untuk membuat madu ini. Barang siapa yang mengamalkan makan madu setiap hari tidak akan terkena penyakit yang melarat. Madu mempunyai keupayaan yang tinggi untuk memasuki urat-urat halus dalam tubuh supaya darah dapat sampai kepadanya. Dengan ini sistem peredaran darah menjadi lebih baik & memelihara sel-sel dalam darah dari kemusnahan. Madu menjadi barakah setelah ianya dijadikan amalan pemakanan setiap hari beterusan seumur hidup seperti juga istiqamah amalan-amalan solat setiap hari.

Leave a Reply