BISNES

now browsing by category

 
Posted by: | Posted on: January 30, 2016

KUASA TINDAKAN LEBIH UTAMA DALAM BISNES

Jika anda mengkaji kisah para usahawan yang berjaya, majoriti daripada mereka terdiri daripada mereka yang suka bertindak.

Mereka pergi berseminar mempelajari sesuatu ilmu baru, balik saja mereka terus mempraktikkan ilmu tersebut. Apabila mereka bertindak maka saat itulah mereka telah membuka langkah pertama untuk terjun dalam arena bisnes.

Selepas wujudnya bisnes mereka ia tidak terus berjaya, banyak masalah dan cacat cela yang timbul masa mewujudkan bisnes. Mereka tidak putus asa. Masalah dan halangan yang timbul di kenal pasti dan selepas itu mereka menyelsaikan satu persatu.

Apabila masalah dapat diselesaikan pada masa itu kejayaan digarap. Jika tidak berupaya dan putus asa dengan masalah jangan berimpi untuk menjadi usahawan dan jutawan. Inilah yang membezakan di antara usahawan berjaya dengan usahawan yang masih lagi masih lagi ditakuk lama.

Berapa banyak dalam masyarakat kita hari ini mempunyai kesedaran untuk memulakan perniagaan sendiri. Telah hadir pelbagai jenis seminar perniagaan, telah membaca pelbagai jenis buku berkaitan dunia bisnes, telah menonton pelbagai rancangan bisnes tetapi masih tidak mengambil sebarang tindakan. Selagi tiada membuat tindakan selagi itulah kita menjadi angan-angan Mat Jenin.

Posted by: | Posted on: September 10, 2015

KEPENTINGAN HARTA INTELEK (IP) PADA MASA HADAPAN

Pada zaman lepas orang mencari harta seperti tanah dan rumah. Semakin lama nilainya semakin mahal sehingga mendapat kepercayaan kepada bank2 untuk dicagar dan dijual ditukar kepada wang ringgit.

Apabila tanah sudah habis, mahal dan sukar untuk memilikinya maka berlaku perubahan anjakan paradigma bentuk harta baru iaitu harta Interlek @ Intellectual Property (IP). IP adalah harta cetusan minda hasil dari kreativiti dan inovasi lahir dari pemikiran baru.

Property lama berbentuk fizikal seperti tanah dan rumah. Berbeza pula IP adalah hanya berbentuk logo dan tag line sahaja.

Perbezaan nilai property lama adalah ia memerlukan ruang fizikal yang besar untuk meningkatkan nilainya. Contoh tanah, untuk menjadi ia bernilai berbilion ringgit tanah memerlukan keluasan yang besar lagi banyak.

Berbeza dengan IP ianya hanya perlu membuat pegiklanan sehingga ia mendapat kepercayaan orang terhadap jenama tersebut. Jenama itu menjadi nilai berbilion atau trilion hanya perlu diikat dengan produk yang berkualiti. Contohnya di peringkat antarabangsa seperi Mcrosoft, KFC dan lain-lain. Jenamanya saja bernilai berbilion ringgit jika pihak lain hendak mengguna logonya. Contoh jenama tempatan seperti Upin dan Ipin dan lain-lain. Orang lain perlu membayar mengikut nilai semasa jika pihak lain menggunakannya.

Hakikatnya inilah bentuk aset baru bagi genarasi akan datang untuk hidup dan bersaing dizaman yang mereka akan hidup nanti. Harta baru ini bukan lagi segulong ijazah tetapi adalah IP, inovasi dan kreativiti sendiri. Mereka yang membina IP hari ini akan terbang lebih jauh dari mereka yang masih dengan cara konvensional.

Posted by: | Posted on: September 10, 2015

HARTA INTELEK (INTELLECTUAP PROPERTY) BAKAL MENJADI SUMBER KEKAYAAN BARU NEGARA

LOGO TM

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan Pelan Hala Tuju Intellectual Property Monetisation, strategi yang dirangka bagi menjadikan harta intelek sebagai satu sumber kekayaan baharu yang mampu mentransformasikan ekonomi negara.

Beliau berkata pelan tersebut juga mampu meletakkan Malaysia bersaing dengan negara-negara maju yang lain.

“Kita perlu berdaya saing ke arah negara berpendapatan tinggi yang tidak bergantung kepada sumber-sumber tradisional dan fizikal tetapi hendaklah berasas kepada sumber kekayaan baharu seperti sumber intelektual,” katanya pada majlis Anugerah Harta Intelek Negara 2015 di sini, hari ini.

Najib berkata bagi memastikan momentum kelangsungan kejayaan ini, rakyat perlu lebih berinovasi dan kreatif serta sentiasa mencipta nilai tambah untuk menghasilkan produk dan teknologi yang berimpak tinggi bagi pasaran tempatan dan global.

Menurutnya, Malaysia, yang mempunyai kaitan budaya dengan negara-negara Asean, China dan India, perlu mempertingkatkan pengeksportan seni dan budaya melalui kreativiti tersendiri.

Najib, yang juga Menteri Kewangan berkata, inisiatif mmperkasakan ekosistem harta intelek negara menunjukkan keberkesanan apabila angka permohonan mencatatkan peningkatan setiap tahun, iaitu pada purata enam peratus.

Ini membuktikan harta intelek merupakan penyumbang kepada perkembangan ekonomi negara, katanya.

Susulan itu, beliau berkata kerajaan bersetuju untuk menimbang menyediakan peruntukan bagi permohonan pendaftaran harta intelek tertentu dalam usaha meningkatkan lagi bilangan permohonan.

Sebanyak 42 peratus daripada jumlah keseluruhan permohonan harta intelek adalah daripada kalangan pemohon tempatan berbanding dari luar negara.

Perdana Menteri turut menggesa pihak institusi kewangan untuk membangunkan kapasiti dalam menilai projek berasaskan harta intelek berikutan masalah kekurangan dana dalam kalangan pemilik harta intelek.

“Usaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), bersama-sama dengan pihak berkepentingan akan menghasilkan satu ekosistem yang lebih dinamik lagi mampan, serta melahirkan satu sektor ekonomi berlandaskan inovasi dan kreativiti bagi menyokong status negara sebagai sebuah ekonomi berpendapatan tinggi,” katanya.

SUMBER – http://www.sinarharian.com.my/nasional/harta-intelek-bakal-jadi-sumber-kekayaan-negara-1.429305

Posted by: | Posted on: August 13, 2015

12 RAHSIA BISNES RASULULLAH

1.Menjadikan Perniagaan (Berkerja) Sebagai Ibadah Menuju Syurga

Firman Allah “Apabila telah tunaikan solat,maka bertebaranlah kamu di muka bumi dan carilah kurnian Allah dan banyak2 mengingati Allah supaya kamu beruntung” QS Al-Jumu’ah

2.Dalam dunia Bisnes Kejujuran dan Kepercayaan Tak boleh ditawar sama sekali

Sabda Rasulullah:
“Pedagang yang beramanah dan dipercayai, akan bersama orang-orang yang mati syahid nanti di hari kiamat” HR ibnu Majah dan Al Hakim.

3.Tidak hanya sebuah mimpi

Tapi harus jaga kewujudan Mimpi. Rasulullah Saw adalah orang yang memiliki impian yang besar semenjak kecil untukmenjadi pemimpin yang disegani walaupun dari keluarga miskin dan yatim piatu. Rasulullah telah tertanam prinsip yg kuat bahawa hari ini adalah lebih baik dari kemarin.

4.Berfikiran rasional,kreatif dan siap menghadapi perubahan

Perlu ada 5 prinsip
●Reputasi
●Tumbuh dari bawah. Bermula dari bawah kemajuan.
●Konsentrasi. Fokus ketekunan dlm satu urusan.
●Tidak terpengaruh. Mudah terikut dengan apa yang dibuat orang ramai.
●Modal hanya pelengkap.kunci sebenarnya keberanian.

5.Rasulullah Memiliki Planning dan Matlamat yg jelas

Dalam dunia bisnes kesuksesan sangat bergantung pada planning yang kita rancang.

6.Bijak Mempromosi Diri

Cara Rasulullah Saw mempromosi jualannya tidak pernah tergoda utk segera keuntungan sebanyak2nya. Baginya keuntungan yg sedikit dgn perjualan yang banyak.

7.Memberi gaji kepada pekerjanya sebelum kering keringatnya

Hubungan pekerja sudah dianggap keluarga majikan. Sabda Rasulullah Saw.
“Hendaklah memberi mereka makan dari apa yang ia makan dan memberinya pakaian seperti apa yang ia pakai.”

8.Mengetahui Formula ‘Bekerja dgn Cergas’

Rasulullah telah mempraktikkan konsep entrepreneurship yang luar biasa cerdasnya.

9.Mengutamakan Hubungan Silaturrajim

“Sesiapa yang ingin rezekinya dipanjangkan maka hendaklah ia menyambung silaturrahim” HR Muslim dari Anas bin Malik

10.Berbisnes dengan Cinta

“Barangsiapa yang tidak mengasihi manusia,maka ia tidak akan dikasihi Allah” HR Tarmizi.

11.Pandai Bersyukur dan Berucap Terima Kasih

“Jika kalian berserah diri kepada Allah sebenar2nya taqwa, nescaya Dia menjamin rezekimu sebagaimana Dia menjamin keperluan burung yang terbang di pagi hari dengan perut kosong dan kembali pada petang hari dengan perut kenyang” HR ImamTarmizi,Nasai,Ibn Majah dan Ibn Hiban.

12.Be The Best

Menjadi Manusia Paling Bermanfaat.

“Tangan di atas itu lebih baik daripada tangan di bawah”

Posted by: | Posted on: August 13, 2015

MY STROY 2 – POWER OF TRUST DALAM BISNES

Trust

Dalam bahasa moden ia disebut integriti. Dalam bahasa Malaysia ia sebut jujur, kepercayaan, ikhlas boleh dipercayai. Dalam agama ia disebut ikhlas niat yang baik lerana Allah.

Setiap kita yang beriman kalau target nak masuk syurga mesti ada nilai ini. Dalam alam pekerjaaan jika pekerja ada nilai trust Insya Allah cepat naik pangkat. Dalam rumah tangga jika suami isteri ada nilai ini ia akan temui sakinah walau rumah tak seberapa apatah lagi jika rumah macam istana, suami isteri pula ada integriti, jawabnya mereka dapat merasai jannah didunia lagi. Bagaimana rasa jannah di syurga ya??

Dalam bisnes pula kalau nak maju bertahan selamanaya, nilai integriti amat perlu. Integriti mesti ada bersama customer, suplyer, pemborong atau pengimpot. Ia wujud dalam networking bisnes kita.Hubungan networking itu wujud bersterusan atas nilai integriti bersama. Rakan bisnes boleh jadi saudara terdekat, kawan atau rakan yang baru kita temui. Semua itu perlu diukur nilai mereka walau saudara sendiri.
Untuk menilai integriti seseorang ia perlu diukur, dibuat prediction dan finalnya nilaikan integriti yang ada dalam dirinya.

Untuk mengukur intergriti bukan boleh diukur dalam masa singkat sehari dua. Memakan masa lama biasanya lebih dari tempoh 3 tahun. Jika kita berjaya mengukur integriti rakan bisnes kita melepasi 3 tahun dan yakin dengan nilai intrgritinya yang ada padanya sudah precise barulah ia boleh diambil sebagai rakan kongsi bisnes.

Bila melepasi tahap itu bermakna kita boleh melepaskan barang kita dahulu dan bayar kemudian. Jika sebelum tempoh 3 tahun kita sudah menaruh nilai trust dan melepaskan barang itu merupakan error yang besar kita lakukan. Risiko mereka kencing tak bayar memang berlaku hatta dengan saudara pun boleh berlaku hingga boleh terjadi putus saudara, putus kawan dan macam-macam lagi.

jika ini berlaku boleh mengakibatkan kerugian atau duit pusingan modal sudah luput. Jika terkena lebih dari 5 agen kita dalam skala yang besar boleh menjadi bisnes gulong tikar kerana duit modal sudah habis.

Pengalaman kami zaipermai bersama pemborong memang begitulah. Setelah mereka sudah trust kita melepasi 3 tahun berurusan barulah mereka berani melepas produk dan bayar kemudian. Bukan setakat itu gudang dalam kilang pun mereka sanggup tunjuk dan offer produk apa yang kita hendak jual mereka sanggup bekalkan apabila mereka temui nilai trust dengan kita.

Konsep inilah pemborong Cina bekalkan produk kepada Melayu Acheh sehingga Melayu Acheh menguasai kedai runcit di Selangor dan Wilayah Kuala Lumpur. Mereka Melayu Acheh hanya keluarkan modal sewa premis sahaja. Bayaran kepada taiko Cina dibayar bulanan selepas sold.

Sehingga kini kebanyakan produk FS sudah dapat dibawa masuk dengan mudah tanpa mengekuarkan modal yang tinggi. Konsep jual dahulu bayar kemudian. Try and erorr produk mana yang boleh jalan. Kepercayaan ini berlaku setelah dibina lebih 10 tahun sudah sudah 3 kali melepasi tahap integriti.

Bermacam rahsia strategi melebarkan empayar perniagaan masing-masing. Teknik ini mereka tidak perlu rugi malah berkembang. Kilang ini juga akan menambah cawanganya dari Utara ke Selatan di Rwang tidak lama lagi samada tahun ini atau tahun hadapan.

Posted by: | Posted on: August 13, 2015

NASIHAT TUN MAHATHIR KEPADA USAHAWAN MELAYU

tun m

1.Melayu perlu belajar dari bawah

Bangsa Melayu perlu belajar dari bawah sebelum masuk dunia perniagaan.BUkan sekadar ada wang dan membuka bisnes,namun perlu belajar dengan bekerja dalam bidang tertentu dan memahami selok belok dunia perniagaan .Contohnya jika mahu mmebuka retsoran,bekerja dan melihat situasi dunia perniagaan restoran dari pekerja mmebuat air,tukang masak,pelayan dan sebagainya.Pengalaman dan kemahiran akan membantu kita bila membuka perniagaan.

2.Modal efektif

Melayu yang mahu berniaga perlu mempunyai modal efektif dan relevan.Contohnya jika mahu membuka bisnes bernilai RM100,000 perlu ada wang tunai RM300,000.RM100,000 untuk bisnes,bakinya untuk pengurusan dan modal menghadapi pelbagai masalah dalam perniagaan.Adalah salah hanya mempunyai RM100,000 jika mahu mmebuka bisnes bernilai RM100,000.

3.Berusaha bersungguh-sungguh

Melayu perlu berusaha bersunguh-sungguh tanpa jemu.Usaha berterusan sama ada dalam promosi,pemasaran,produk dan sebagainya.Tanpa usaha keras,kejayaan tidak akan datang.

4.Bersabar dalam tempoh lama

Melayu perlu belajar bersabar kerna bisnes perlukan masa panjang.Dr Mahathir berkata “Saya buka kedai roti dah 5 tahun tapi belum nampak untung…”.Perniagaan perlukan masa panjang untuk berjaya,bukan sekelip mata.

5.Mengenai jenis perniagaan

Melayu perlu mengenali jenis perniagaan dengan baik.Jika buka restoran ,tahu apa jenis masakan,cara promosi,cara menambahkan pelanggan dan sebagainya.

6.Rajin meninjau bisnes.

Melayu perlu rajin keluar dari pejabat dan meninjau dunia perniagaan sama ada produk,pekerja dan segalanya.Sikap Melayu yang hanya terperap dalam pejabat akan menyebabkan kegagalan.

7.Manfaatkan teknologi.

Melayu perlu manfaatkan segala teknologi seperti peralatan mesin moden,internet dan sebagainya.Ini akan membantu melahirkan produk berkualiti dan berjaya dalam pasaran.

8.Sentiasa tambahkan aset

Melayu perlu sentiasa tambahkan aset seperti pembelian tanah,rumah kedai,emas dan sebagainya kerna harganya akan meningkat.Beliau mengatakan tanah di KL dibeli oleh Pavilion dengan harga RM7000 satu kaki.

9.Belajar dengan bangsa lain

Melayu perlu belajar dengan bangsa lain.Jika di Malaysia Cina berjaya dalam bisnes,Melayu perlu belajar dengan mereka.Belajar dengan manusia berjaya akan membantu kita berjaya seperti mereka.

10.Ikhlas dalam perniagaan

Melayu perlu ikhlas menjalankan bisnes,bukan hanya mencari kekayaan namun memanfaatkan kekayaan untuk kebaikan.

11.Menolak mitos
Ramai Melayu menganggap Cina berjaya kerna menipu sedangkan ia mitos.Hakikatnya Cina berjaya kerna usaha keras dan gigih.Mereka datang ke Tanah Melayu tiada apa-apa dan kini menguasai ekonomi negara.
Beliau menyindir “Kalau ada yang anggap Cina kaya sebab menipu,buatlah!”

12.Mengamalkan peribadi mulia

Usahawan Melayu perlu mengamalkan sikap positif dalam kehidupan seperti rajin,amanah,tidak menipu dan sebagainya.Setiap amalan baik perlu diterapkan jika mahu berjaya.Manusia yang menipu dan tidak amanah ,kejayaan bersifat sementara dan tidak kekal.

13.Menjauhkan sifat keji

Melayu perlu menjauhkan sifat keji seperti suka berbohong,mungkir janji,tidak amanah,menjual harga terlampau tinggi,hasad dengki,menjatuhkan bisnes org lain dan sebagainya.Sikap keji adalah punca kebanyakan usahawan Melayu gagal dalam bisnes.

14.Jangan terlalu bergantung dengan tender kerajaan

Melayu tidak boleh bergantung dengan tender kerajaan kerna kuota terhad dan jumlah usahawan yang ramai.Melayu sepatutnya mempunyai produk yang boleh berjaya di pasaran sama ada dalam dan luar negara.

15.Mempunyai network

Melayu perlu mempunyai network agar saling bantu membantu sesama bangsa.Amalan ini telah diterapkan bangsa Cina dan mereka berjaya…

16.Membayar hutang dengan baik

Melayu perlu membayar hutang dengan baik dan menguruskan perniagaan dengan betul.Hutang wajib dibayar walaupun satu sen.Ramai Melayu mengabaikan hutang dan ini menyusahkan pihak yang memberi pinjaman.Mereka yang tidak membayar hutang bukan sahaja menyusahkan dirinya sendiri,namun menyusahkan pihak lain.“Jangan jadi puak kecil..tunggu di luar bandar.Apakah maknanya Tanah Melayu jika tak kuasai

 

Posted by: | Posted on: August 5, 2015

MY STORY FARUQ SHOP 1

Alhamdulillah 3 bulan lagi FARU SHOP  (FS) akn genap setahun. Tidak terasa masa berlalu begitu pantas. Ini bermakna bisnes yang kita pilih itu sesuai, serasi, memang passion atau hobi.

Bila dah jadi passion itu merupakan salah satu faktor kejayaan bisnes. Ia boleh melonjak krn ada energy dari momentum akibat feel hapy kita membuat bisnes. Tidak ada istilah jemu.Tidak ada istilah letih krn ia telah menjadi passion atau hobi. Inilah yg dikatakan U LOVE WHAT U DO.

Belum sampai setahun sudah nampak kejayaan. Konsep yg FS bawa bukan fikir keuntungan dunia srmata2 malah menjadi saham akhirat pahala menyediakan produk halal utk muslim. Inilah yg membakar semangat membara. Tidak terasa letih dlm penat lelah meredah mencari produk2 halal krn sudah ditanam jihad.

Yg paling seronok tidak ada konsultan yg diupah utk setup FS. Apa yg kami buat adalah idea km berdua.Tidak lupa berdoa, munajat kepada Allah memohon menyelesaikan masalah yg dihadapi.

Juga FS tidak mengambil apa2 loan spt mana kami membuat bisnes MAB dan HSPM. Sikit2 ia dinject dana dari keuntungan MAB dan HSPM.Nampak Allah hadirkan insan2 yg membantu.

Satu kekuatan yg sangat luar biasa yg Allah bagi jika difikirkan kedai2 seangkatan yg dibuka banyak yg sudah ditutup sedangkan FS terus memgukir nama di Lembah Klang.

Nak ikuti cerita km buat bisnes folow jgn tak follow. FREE OF CAJ dari idea2 yg terbit selepas dhuha. Nk bisnes dhuha menjadi amalan wajib. Bersambung lagi semoga menjadi inspirasi utk siapa yg nk kaya dunia dan kaya akhirat.

Posted by: | Posted on: May 27, 2015

PERANAN BILLBOARD, BANNER DAN BUNTING DALAM MARKERTING BISNES

480-billboard

Membuat satu-satu bisnes melalui berbagai fasa. Bermula mendesign, sehingga kedai sudah siap setting dan membuat jualan. Dalam bisnes walau kita mempunyai kedai yang bagus dengan produk yang bagus tapi sekiranya orang tidak tahu tidak bermakna langsung. Sudah pasti kedai tidak dapat membuat jualan.

Marketing memainkan peranan yang penting untuk membuat positioning jenama kedai atau produk. Bagi bisnes ofline berbeza dengan bines online. Dalam bisnes ofline yang paling penting adalah pelanggan tempatan. Marketing adalah bertujuan menarik mereka datang kedai kita.

Salah satu teknik yang menjimatkan kos marketing ofline adalah banner, bunting & flyers. Banner biasa dipasang di jalan-jalan utama tempat penduduk keluar masuk. Setiap hari keluar masuk mereka akan membaca maklumat bisnes kita dan otak mereka akan merakam imej-imej atau maklumat yang dipamerkan dalam banner atau bunting. Setiap hari mereka melihat bererti mereka telah memasukkan imej bisnes dalam memori otak mereka. Ini menjadi tarikan untuk mereka datang ke kedai.

Mengikut kajian, banner walau pun statik tapi ia satu teknik marketing yang amat berkesan sejak dahulu hingga sekarang. Kosnya juga rendah berbanding marketing melalui media-media masa. Ia amat berkesan untuk positioning menaikkan suatu jenama.

Semua compony yang besar mengguna teknik banner juga bilboard ini dalam mempoisition jenama mereka seperti Honda, Toyota, Mercedes dan lain-lain. Lihat saja di tepi-tepi jalan biasa mau pun lebuh raya bagaimana mereka membina jenama.

Kos untuk marketing dengan banner lebih murah daripada bilboard. Legally kos dengan bilboard sangat mahal memcecah RM20K-RM80K hanya untuk satu bilboard yang bersaiz besar. Dipasang untuk pengiklanan dalam tempoh beberapa bulan sahaja.

Apabila kita memasang banner tidak mungkin semua penduduk akan datang tapi memadai cukup seribu orang dari puluhan ribu itu yang datang. Ini peringkat awal kita tarik mereka datang ke kedai. Jika seribu Itu pun telah datang sudah cukup letih kita membuat jualan di kedai.

Mereka ini akan viral kepada rakan, jiran yangg mereka kenali. Akhirnya penduduk sekitar akan terima dan akui branding kita. Pada masa itulah branding kita sudah ada nilai. Inilah salah satu teknik bagaimana membuat positioning branding kita.

Posted by: | Posted on: May 1, 2015

SIAPA MANUSIA PALING TERKAYA DIDUNIA ??

  1. Seorang muslim yg solat sunat 2 rakaat sebelum subuh
  2. Bill Gates – Kekayaan : US $ 72,7 M
  3. Carlos Slim- Kekayaan : US $ 72,1 M
  4. Warren Buffett – Kekayaan : US $ 59.6 M
  5. Ingvar Kamprad – Kekayaan : US $ 55.5 M
  6. Amancio Ortega – Kekayaan : US $ 56M
  7. Charles Koch – Kekayaan : US $ 45.2 M
  8. David Koch – Kekayaan : US $ 45.2 M
  9. Larry Ellison – Kekayaan : US $ 41.6 M
  10. Christy Walton – Kekayaan : US $ 37,9 M

DALIL:

Dari ‘ Aisyah di mana Nabi shallallahu ‘ alaihi wa sallam bersabda,
” Dua raka’at fajar (solat sunnah qobliyah subuh ) lebih baik daripada dunia dan seisinya. “( HR. Muslim no. 725)
” Dua raka’at solat sunnah fajar lebih kucintai daripada dunia seluruhnya” ( HR. Muslim no. 725)
” Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam tidaklah menjaga solat sunnah yang lebih daripada menjaga solat sunnah dua rakaat sebelum Subuh ” 
( HR. Muslim no. 724 ) .
Posted by: | Posted on: April 30, 2015

FENOMENA REZEKI BERBEZA SETIAP ZAMAN

Seiring dengan perkembangan internet dan kemajuan dalam teknologi telah memasuki era baru. Waktu telah berubah, zaman purba bertukar kepada moden, zaman moden bertukar kepada internet, zaman internet tidak tahu akan bertukar ke zaman apa pada masa hadapan?? Yang pasti kaedah mencari rezeki setiap zaman tidak statik tapi dinamik, berubah setiap satu abad  setiap 100 tahun. Orang yang statik beerti mereka akan sentiasa dibaluti kemiskinan sepanjang hayat hidup mereka. Allah tidak akan mengubah suatu kaum itu kecuali mereka sendiri yang bertindak mengubah diri mereka sendiri. Ternyata dunia ini sentiasa berputar dan cara mencari rezeki juga berputar mengikut zaman yang mereka hidup. Setiap zaman mempunyai fenomena yang berbeza. Memang itu reality. Manusia tidak boleh menghentikan kemajuan dunia kerana sifat dunia itu sentiasa berubah tapi manusia wajib mengambil dunia dalam keadaan yang tidak merosakkan dirinya. Dengan itu fasa-fasa mencari rezeki mengikut perubahan fasa tertentu.

FASA PERTAMA, model bisnes tradisional sekarang telah mula ditinggalkan dan keberadaannya akan digantikan dengan generasi yang inovatif. Pepatah dari Bill Gates : ”Kalau Anda tidak berada pada bisnes Internet maka anda akan terkeluar dari dunia bisnes”

FASA KEDUA, dalam perkembangan dunia, faktor-faktor seperti modal, permintaan dan persediaan, kemampuan perseorangan membawa pengaruh dan persaingan yang kompetitif. Secara fizikal, aturan-aturan yang berlainan sekarang telah berubah 360 degree dunia bines konvensional, menciptakan dunia baru yang dengan konsep global ‘world wide’ menghubung jarigan yang unlimited.

FASA KETIGA, dengan kemudahan informasi hanya dengan sentuhan satu jari, kompetitif yang menguntungkan tidak lagi pada penilaian diatas kertas, tapi, pada kreativiti dan inovasi. Yang terpenting, kecepatan dalam inovasi dan kreativiti berfikir akan menentukan kejayaan kita. Kita telah memasuki era dimana daya imaginasi menjadi begitu penting dari penilaian diatas kertas, dan kreativiti, menjadi lebih efektif dari pada produktiviti. Cara berfikir diluar kotak memunculkan ilmu-ilmu yang membatasi ilmu yang pelajari diuniversiti seolah-olah universiti ketinggalan subjek cara berfikir diluar kotak pemikiran.

FASA KEEMPAT, pengagihan kekayaan. Pada setiap revolusi teknologi, ledakan peluang kekayaan yang luar biasa akan tercipta. Bagi siapa yang memegang kunci teknologi, dan internet, dialah yang pertama memegang kunci untuk membuka peluang meraih kekayaan.

FASA KELIMA, konsep dan inovasi merupakan faktor utama kunci menuju kejayaan dan kekayaan yang luar biasa. Di zaman internet, kriteria untuk mencapai kekayaan dan kejayaan menjadi lebih mudah. Pola kekayaan menjadi  pemilik inovasi dan  kerajaan hannya bergantung kepada pendapatan percukaian para pemilik inovasi yang kreatif mengorek permata yang bernama rezeki.