HSPM

now browsing by category

 
Posted by: | Posted on: May 22, 2014

MASALAH DENGGI BERDARAH

Salam kesihatan dari ZAI Permai

Virus Denggi

Virus Denggi

Masalah demam denggi sudah semakin serius dan menular tanpa kawalan. Pihak yang berkaitan memberi penyelesaian salah satunya menghapuskan nyamuk aedes yang merupakan agen atau vektor pembawa denggi. Hakikat yang menyedihkan adalah bahawa nyamuk aedes ini tidak mungkin akan dihapuskan dengan sepenuhnya. Sudah berpuluh-puluh tahun kita bergotong royong untuk membersihkan takungan air dan menyembur minyak nyamuk yang beracun itu, tetapi kes-kes jangkitan denggi masih meningkat. Adakah ini penyelesaian denggi??

Jika kita tanya doktor, kita temui jawapan denggi ini tiada ubat untuk merawatnya dan tiada vaksin yang boleh mengelakkannya. Ini berbeza sekali dengan konsep perubatan menurut Islam iaitu semua penyakit ada ubatnya. Inilah indahnya Islam iaitu Islam memberi penyelesaian dan bukan mengantung permasalah yang timbul. Jika benar denggi tiada ubat kenapa ada pesakit boleh sembuh.

JIka pesakit mengidap tahap kronik seperti denggi berdarah pesakit akan tahan di hospital untuk rawatan dan pemerhatian. Apa yang doktor lakukan adalam menganalisa platelet darah megikut masa yang ditetapkan. Apa itu platelet darah? Platlet darah adalah sejenis sel micro yang terdapat dalam darah manusia. Fungsi-fungsi dan sifatnya masih tidak dikenalpasti dengan sepenuhnya oleh para saintis. Setakat ini, fungsi platlet darah yang diketahui secara umum adalah ia bertanggungjawab dalam proses pembekuan darah (hemostasis) khasnya pada tempat luka.

sel darah

sel darah

Dua platelet (ungu) dikelilingi sel darah merah

Dua platelet (ungu) dikelilingi sel darah merah

Bagi orang yang mengidap demam biasa, graf  bancaan platelet akan akan turun setiap hari dan akan naik semula biasanya hari ke 5 walaupun ia tidak mengambil apa-apa ubat. Apa  yang berlaku adalah sistem pertahanan badan kita secara automatik akan membentuk pertahanan setelah ia mengesan kehadiran vairus dalam badan. Sistem pertahanan badan inilah antibodi. Inilah hukum antibodi yang Allah tetapkan dalam badan kita untuk menjaga fizikal kita sihat. Jika sistem ini runtuh maka kita mudah ditumpaskan oleh virus atau bakteria. Kita akan jatuh sakit.

Ramai orang juga doktor masih tidak jelas bagaimana jangkitan denggi boleh menyebabkan penurunan bacaan platelet darah yang mendadak. Jawapan yang diberi adalah kabur dan tidak jelas. Satu piawai ukuran yang biasa digunakan untuk mengenalpasti tahap demam denggi seseorang itu adalah kandungan platlet darah. Bagi seseorang yang sihat, bacaan kandungan platlet dalam darah adalah sekitar 150 hingga 450 BPL (Billion Per Liter).

Bagi mereka yang dijangkiti virus denggi, bacaan platlet darah akan mula turun sekitar hari ke-4 selepas gigitan nyamuk aedes itu. Menentukan seseorang deman biasa atau denggi adalah melihat pada graf bacaan platelet darah ini. Deman biasa, platelet akan naik semula pada hari ke 5 atau 6. Tapi selepas hari 6 atau 7, bacaan platelet menjunam menunjukkan ia demam denggi. Apabila bacaan platelet darah menjadi kurang daripada 100 BPL selepas hari ke 7 dan seterusnya, pesakit tersebut perlu dimasuk ke dalam wad hospital untuk jagaan rapi. Jika bacaan platelet darah menurun sehingga kurang daripada 10 BPL, keadaan sudah menjadi kritikal. Jika BPL menurun hingga paras sifar (negatif) pendarahan berlaku keluar setiap liang bulu roma yang ketara dan boleh membawa maut.

Kemasukan virus denggi ke dalam sel akan menyebabkan keadaan sel menjadi berasid (pH rendah bawah 6) yang merupakan faktor utama untuk perubahan struktur dalaman sel yang akhirnya menjadikan sel tersebut pecah dan melepaskan ‘anak-anak’ virus denggi yang akan menjangkiti sel-sel platlet darah yang lain. Dengan kata lain, virus denggi perlu keadaan yang berasid untuk merebak dan menjangkit sel-sel platlet yang lain. Maka, dengan mengurangkan kandungan asid di dalam darah, faktor merebaknya virus denggi boleh dihalang atau direncatkan. Pertumbuhan virus denggi mesti perlu disekat dahulu supaya sistem pertahanan imunasi badan dapat melawan dan menghapuskan sisa-sisa virus denggi di dalam badan.

Allah telah mencipta madu dan habbatus sauda sebagai penawar untuk segala penyakit. Madu penuh dengan vitamin, mineral enzim untuk membina antibodi kita. Propolis juga padat dengan vitamin dan mineral merupakan antibakteria yang baik. Habbatus sauda jaga penuh dengan vitamin, mineral dan enzim untuk membina sistem imunisasi badan kita. Malah habbatus sauda mengandungi mineral-mineral seperti Di-limonina, Simena, Glukosida, Saponin, Jigelin, Nigelon, Timokonon dan Sterol ntuk mengaktifkan sel T bagi membina antibodi yang kuat. Antibodilah senjata utama kesihatan kita. Kedua-dua makanan ini madu dan habbatus sauda bersifat alkali yang sesuai untuk tubuh kita dan sifat alkali ini akan mencegah bakteria dan virus aktif dalam tubuh kita.

HSPM penyelesaian kepada denggi berdarah. HSPM material utama untuk membina antibodi sistem pertahanan badan dari virus dan bakteria

HSPM penyelesaian kepada denggi berdarah. HSPM material utama untuk membina antibodi sistem pertahanan badan dari virus dan bakteria

Inilah jawapan sebenar permasalahan denggi menggantikan jawapan bahawa denggi tiada ubat atau vaksin. Vaksin yang barat ciptakan itu bukanlah ubat membunuh virus. Tetapi ia adalah satu konsep yang diterima dalam perubatan moden hari ini iaitu dengan memasukkan virus yang lemah dalam badan. Badan akan mengaktifkan antibodi untuk melawan kehadiran virus itu. Vaksin bukanlah ubat tapi agen untuk merangsang atau pemangkin. Kita tidak tahu vaksin itu dari sumber mana, halal atau tidak? Ini berbeza dengan habbatus sauda yang Allah jadikan secara semulajadi mempunyai mineral untuk mengaktifkan sel T. Sel T ini akan membuat antibodi kuat menyerang virus. Jadi untuk menentang virus denggi adalah dengan kaedah menguatkan antibodi supaya virus tidak dapat menguasai kita. Apabila antibodi sudah menang melawan virus maka bacaan platelet darah akan mula naik. Apabila bacaan platelet naik, bermakna antibodi sudah berjaya melawan virus. Virus berjaya diusir keluar dari tubuh kita. Virus tidak mati tetapi kalah dan akan keluar dari badan kita. Kita sembuh dari denggi berdarah dengan cara membinanya antibodi yang kuat.

Jika kita memahami konsep kesihatan maka kitalah yang menjadi doktor  kepada diri kita sendiri. Jika mempunyai kekuatan maka musuh tidak dapat menyerang kita. Kekuatan itu dibina dan musuh dibendung oleh kekuatan tembuk yang kita bina itu. Andaikata tembok itu runtuh maka sudah tentulah musuh akan menguasai kita. Begitu juga kesihatan kita. Kesihatan dibina dengan membina sistem imunisasi badan iaitu antibodi. Musuh kita berbagai diluar iaitu bakteria dan virus. Andaikata sistem pertahanan badan kita runtuh maka bakteria dan virus akan menguasai kita. Kita akan jatuh sakit. Andaikata nyawa masih ada kita akan merana menanggung azab penyakit.

Dalam usaha kita membina tembok antibodi, kita jangan tersalah mengambil materialnya. Jika tersalah ambil maka ia akan membawa risiko lain pada tubuh badan kita. Kita ambilah apa yang telah Allah dan Rasul recommendkan iaitu madu dan habbatus sauda. Jika kita beriman dengan kitab Al Quran dan hadis material ini sahih dan tiada ragu-ragu lagi.

VIRUS DENGGI

 

Posted by: | Posted on: May 14, 2014

PENICILLIN PERTAMA DITEMUI AL- QURAN

Dua perkara yang menjadi musuh kesihatan manusia. Pertama adalah bakteria. Keduanya adalah virus. Bakteria boleh dimusnahkan dengan antibiotik. Virus pula tidak dapat musnahkan dengan antibiotiK. Ianya boleh dielak dengan menguatkan sistem imunisasi badan.

Barat mendakwa antibiotik yang pertama kali dikenali sebagai Penicillin ditemui oleh Alexander Fleming pada tahun 1928.  Sebenarnya antibiotik telah lama diceritakan dalam Al-Quran 1400 tahun dahulu dalam Surah An Nahl : 69 lebih awal dari apa yang ditemui oleh Alexander Fleming. Dimanakah letaknya antibiotik atau penicillin dalam madu? Ia terletak pada propolis.

Propolis digunakan oleh lebah untuk melindungi sarang dan larva dari serangan bakteria. Sifat steril propolis yang sangat kuat dibuktikan dengan penemuan seekor tikus yang mati dalam sarang lebah lebih dari 5 tahun tidak mengalami pereputan dan busuk. Jadi ketika tikus masuk ke sarang lebah, kemudian dibunuh oleh lebah karena lebah tidak dapat mengeluarkan bangkai tikus yang besar, maka lebah membungkusnya dengan propolis. Tikus yang dibungkus propolis itu tidak membusuk dan menjadi seperti mumia. Inilah penicillin sepatutnya doktor Islam mencipta nama lebih awal dari Alexander Fleming.

Virus pula dapat dielakkan dengan menguatkan antibodi. Habbatus sauda mengandungi unsur-unsur ketahanan badan kerana mempunyai mineral-mineral seperti Di-limonina, Simena, Glukosida, Saponin, Jigelin, Nigelon, Timokonon dan Sterol yang berfungsi untuk mengaktifkan sel T bagi menguatkan antibodi.

Semua konsep ini telah diformulakan dalam HSPM, Insya-Allah mengamalkannya secara rutin harian kesihatan berkekalan dan menjana saham akhirat setiap hari

HSPM

HSPM

 

Posted by: | Posted on: May 9, 2014

NILAI HABBATUS SAUDA UNTUK KESIHATAN MANUSIA

black seed

Salam kesihatan dari ZAI Permai

Habbatusa sauda adalah anugerah dari Allah  yang  sangat bernilai. Terdapat tujuh ciri-ciri nilai emakanan Utama Habbatus Sauda untuk memelihara kesihatan dan mencegah penyakit. Sesungguhnya ubat yang paling baik adalah mencegah dari mengubat. Tujuh ciri-ciri kekuatan habbatus sauda adalah seperti berikut;

1. Kaya dengan Monosaccharide Glukosa, xylosa dsb. polysaccharide fatty acid yang tidak tepu. EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan. Amino acid yang membentuk protein. Karotene iaitu sumber vitamin A kalsium, zat besi, dsb.

2. Sistem imunisasi- Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatusa sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.

3. Anti-histamine- Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.

4. Anti-tumor- Kajian in vitro mendapati habbatus sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.

5. Anti-bakteria- Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.

6. Anti-radang (anti-inflammation)- Habbatus sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).

7. Menggalakkan pengeluaran susu ibu- Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

Posted by: | Posted on: May 7, 2014

HABBATUS SAUDA DAN MADU ADALAH PERISAI TERBAIK KESIHATAN TUBUH BADAN

Salam kesihatan dari ZAI Permai

HSPM

HSPM

Hadis Nabi saw memkhabarkan bahawa habbatus sauda adalah ubat segala penyakit kecuali mati. Apakah bahan-bahan yang terkandung dalam habbatus sauda yang boleh menjadi ubat untuk bermacam jenis penyakit? Setakat ini 100 elemen yang telah ditemui oleh saintis. Itu pun belum habis lagi dikaji dan masih masih banyak penemuan belum didedahkan. Jika manusia membuat produk kesihatan amat mustahil mereka boleh memasukkan beratus mineral, vitamin dan enzim seperti yang terdapat dalam habbatus sauda .

Apa yang mampu dibuat oleh mineral, vitamin dan enzim tersebut? Banyak sebenarnya, ia meningkatkan fungsi kekebalan tubuh terhadap penyakit. Sekali gus mencegah tubuh diserangi  penyakit. Ia juga merangsang sumsum tulang dan sel yang perlu untuk sistem kekebalan tubuh. Dalam erti kata lain ia turut melindungi sel biasa untuk melawan VIRUS dan juga sel ketumbuhan atau apa yang dikenali sebagai SEL TUMOR. Dengan meningkat fungsi sistem kekebalan tubuh, habbatus sauda berperanan penting dalam pengekalan sistem imunisasi badan, penyembuhan KANSER dan AIDS.

Habbatus sauda juga bertindak sebagai antibiotik. Dengan itu mampu menjadi pemusnah virus yang membawa penyakit cirit-birit, dycentry, radang paru-paru, kolera, penyakit kulit termasuk kudis dan bisul. Habbatus sauda mampu bertindak sebagai anti alahan dan menjadi bahan anti lelah atau penyakit asma. Ia boleh menurunkan kadar kandungan gula dalam tubuh pengidap penyakit diabetis atau kencing manis. Di samping itu habbatus sauda juga mampu menurunkan kadar kolestrol, meningkatkan daya ingatan, konsentrasi serta kecerdasan otak kerana mempunyai kandungan yang merangsang pertumbuhan sel-sel neoron otak dan memperbaiki peraliran darah ke otak. Dengan banyaknya sel-sel neoron menjadikan seorang itu pintar dan tangkas berfikir. Ia amat baik untuk membina anak-anak kita menjadi cerdas dan pintar. Habatus sauda dan madulah makanan yang paling sesuai untuk mereka. Sepatutnya mereka menjadi makanan rutin sarapan pagi sebelum ke sekolah.

BAGAIMANA HABBATUSSAUDA BERTINDAK?

Konsep dalam ilmu kesihatan, jika kita mampu membina benteng diri yang kuat, apa-apa virus dan bakteria tidak mampu menggugat kita. Sebagai contoh, lihat dalam ketenteraan. Jika kita ada batalion armada angkatan perang yang kuat seperti kecanggihan teknologi peralatan perang, ilmu peperangan, askar yang ramai dan kuat, maka musuh tidak berani menyerang kita.

Begitu juga jika kita mempunyai benteng imunisasi badan yang kuat, maka virus dan bakteria tidak mudah menyerang kita. Selagi kita ada kekuatan diri Insya Allah kita sukar jatuh sakit. Semua kekuatan perlu dibina. Ia tidak datang sendiri. Kitalah yang mencipta kesihatan. Kita perlu yakin bahawa habbatus sauda dan madu itulah sebenarnya senjata yang ampuh untuk kesihatan. Jangan anggap ia sebagai penawar yang leceh. Jika ia datang dari Allah pasti ada  ilmu yang tak akan habis untuk kita terokai.

Dengan adanya komponen-komponen dalam habbatu ssauda, ianya akan bertindak mengeluarkan penyakit yang bersifat medical, menenangkan tubuh supaya beristirahat, menyedia atau melengkapkan pembaikan sel dalam tubuh. Semua ini sudah lengkap meliputi konsep pengubatan dalam membina sistem pertahan tubuh melawan serangan penyakit. Musuh utama fizikal kita yang akan merobek kesihatan kita hanya ada dua saja iaitu VIRUS dan BAKTERIA. Madu dan habbatus sauda adalah benteng pertahanan yang terbaik. Yakin dengan hadis Nabi saw bahawa sesiapa yang mengamalkannya tidak akan terkena penyakit yang melarat dan setiap hari menjana pahala sunnah.

Posted by: | Posted on: May 6, 2014

HABBATUS SAUDA MENGELAK PENYAKIT DARAH TINGGI

Salam kesihatan dari ZAI Permai

Kajian ke atas haiwan mendedahkan bahawa Habbatus Sauda mampu menjadi alternatif kepada ubat-ubat darah tinggi yang berada di pasaran sekarang. Kesan yang dilaporkan setelah mengambil Habbatus Sauda termasuk penurunan tekanan darah di dalam arteri selepas hanya 15 hari mengambilnya. Ciri-ciri anti-oksida Habbatus Sauda juga telah dikenalpasti dapat menghindarkan dari penyakit jantung.

Penyelidik-penyelidik menyatakan bahawa kemampuan Habbatus Sauda yang menyebabkan ia menjadi ubat darah tinggi yang baik adalah disebabkan oleh volatile oil di dalam Habbatus Sauda. Satu kajian di Perancis menjumpai bahawa dichloromethane (sejenis volatile oil) yang dijumpai di dalam ekstrak Habbatus Sauda menunjukkan kesan yang tinggi. Bahagian methanol yang larut minyak menunjukkan kesan membantut ke atas tindakan arachidonic acid untuk meningkatkan penggumpalan platelet dan pembekuan darah yang mengakibatkan kesan anti-platelet bertambah.

HSPM

HSPM

Posted by: | Posted on: May 6, 2014

HABBATUS SAUDA MENCEGAH KENCING MANIS

Nigella sativa atau habbatus sauda dengan bahan aktifnya Thymoquinone mempengaruhi paras gula dan insulin di dalam badan. Ini adalah bahan yang mencegah penyakit kencing manis.

HSPM

HSPM

Beberapa kajian telah dilakukan untuk mengkaji kesan-kesan Habbatus Sauda pada paras gula di dalam darah. Kajian-kajian ini telah dilakukan ke atas beberapa haiwan, termasuk arnab, kambing, dan tikus. Keputusan kajian-kajian ini sangat memberangsangkan kerana telah menunjukkan kesan yang penting terhadap paras gula iaitu dapat menurunkan paras gula di dalam darah setelah diberikan Habbatus Sauda’ untuk sekurang-kurangnya 48 jam. Kesan tersebut akan terus meningkat apabila Habbatus Sauda’ diberikan untuk tempoh yang panjang, iaitu sehingga beberapa minggu. Oleh sebab itu, pada masa kini Habbatus Sauda’ digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan untuk diabetes.

Pada tahun 2002, kajian yang dilakukan di Gifu Universiti di Jepun telah membuktikan bahawa Habatus Sauda’ boleh digunakan sebagai rawatan Type 2 diabetes. Pada tahun 1991, Kuwait Universiti telah menjalankan kajian ke atas mekanisma aktiviti Nigella Sativa berkaitan dengan diabetes. Mereka menjumpai bahawa ekstrak Habbatus Sauda’ adalah ubat yang sesuai digunakan untuk merawat penyakit diabetes yang tidak memerlukan insulin. Pada tahun 2003, tiga fakulti di Van, Turki, dan pada 2004 di Faculty of Medicine, Universiti Zonguldak Karaelmas, Zonguldak mengesahkan bahawa Nibella Sativa dapat menurunkan paras gula di dalam darah kepada paras normal bagi arnab yang menghidapi diabetes.

Posted by: | Posted on: April 30, 2014

KANSER DAN PENYELESAIANYA

Jumlah pengidap kanser semakin di Malaysia semakin meningkat dari setahun ke setahun. Data laporan MAKNA, 11 juta dewasa dan kanak-kanak menghidap penyakit kanser dan 6 juta darinya mati akibat kanser di seluruh dunia. Di Malaysia, 45,000 rakyat Malaysia dilaporkan mengidap penyakit kanser setiap tahun. Statistik ini sangat membimbangkan kerana 3 dari 4 pesakit kanser gagal diselamatkan atau sembuh. Angka ini sangat besar. Ada sesuatu yang tidak kena yang melanda manusia hari ini.

APA ITU KANSER?

Kanser adalah penyakit yang ditakuti karena keganasannya. Namun, kanser bukanlah penyakit yang terjadi dalam waktu singkat. Perlu proses yang cukup panjang untuk merubah sel normal menjadi sel kanser. Kanser ialah sel yang terhasil secara tidak normal dalam badan seseorang. Satu kelompok sel kanser dipanggil tumor dan jika tidak dirawat ia boleh membesar dan merebak ke anggota badan yang lain.Tumor ini akan mengelilingi sel dan mengambil khasiat daripada sel. Tumor ini mungkin adalah kanser. Sel-sel kanser ini akan berkembang dan tersebar ke organ badan yang lain melalui saluran darah dan limpa.

Setiap orang ada sel kanser dalam badan. Sel kanser ini tidak kelihatan dalam ujian atau pemeriksaan piawai sehinggalah mereka telah berganda ke beberapa juta. Sel kanser tidak mempunyai bentuk khas, wujud dalam pelbagai saiz dan berbeza daripada sel sihat yang mempunyai bentuk seragam. Ia boleh dilihat dengan jelas di bawah mikroskop.

KEMBALI KEPADA MADU & HABBATUS SAUDA

Habbatus sauda adalah pemakanan yang sihat yang mengandungi berbagai vitamin dan galian-galian yang untuk menjaga kesihatan tubuh badan. Apa yang Nabi saw sabdakan itu mesti mempunyai kebaikkan. Ramai orang tidak faham  bahawa itu hanya untuk bersunnah. Tetapi itulah makanan yang terbaik, murah tetapi khasiatnya sangat tinggi.

Pada hari ini dengan baru orang memahami bahawa habbatus sauda memang makanan yang yang baik untuk kesihatan secara semulajadi. Setelah merebaknya kanser baru orang berprasangka adakah ubatan moden ciptaan barat itu boleh menngubat penyakit dan dalam tempoh masa yang panjang memberi side efek penyakit lain terutama kanser.

Manusia bagai tersesat jalan sekian lama tetapi kanser yang datang telah melenyapkan kenikmatan hidup didunia ini. Setelah musibah menimpa barulah manusia mula buka mata bahawa apa yang Al Quran dan Sunnah itu benar belaka. Kajian-kajian sainstis hari telah membuktikan secara logik akal bahawa habbatus sauda memang terdapat unsur preventif untuk mencegah kanser berlaku. Antara agen yang terdapat dalam habbatus sauda yang besifat preventif kanser adalah;

 • Beta-Carotene
 • Density – BMD
 • D-Limonene
 • Fiber
 • Glycine
 • Linoleic acid (Asid Lemak)
 • Methionine
 • Serine
 • Stigmasterol
 • Tannin
 • Tyrosine

Manusia sebenarnya tidak perlu membazir wang yang banyak untuk mendapatkan kesihatan. Jika mereka kembali kepada Al Quran dan Sunnah pasti mereka akan menemui kunci pintu kesihatan. Jika mereka menjadi madu dan habbatus sauda pasti mereka tidak akan terkena penyakit yang melarat seperti kanser yang seolah-olah tidak penyelesaian hari ini melainkan menghabiskan wang banyak untuk mati.

sel kanser

sel kanser

Dalam tempoh yang lama  sel mula rosak

Dalam tempoh yang lama sel mula rosak

sel ada yang mati dan ada membiak tidak terkawal

sel ada yang mati dan ada membiak tidak terkawal

sel mula membiak menjadi jutaan sel dan tidak terkawal. Inilah sel kanser

sel mula membiak menjadi jutaan sel dan tidak terkawal. Inilah sel kanser

 

Posted by: | Posted on: April 29, 2014

MERAWAT GHOUT DENGAN HABBATUS SAUDA

HSPM

HSPM

BERPANTANG makan, itu nasihat yang sering diberi kepada pesakit gout. Udang, sotong, ketam dan semua jenis makanan laut serta sesetengah sayur sejuk menjadi makanan larangan. Namun, tidak dapat menahan selera, ramai juga yang terpaksa ingkar, walaupun tahu risiko bakal menunggu. Pemakanan tidak sihat dan seimbang boleh memburukkan keadaan pesakit gout. Gout sebenarnya penyakit yang menyebabkan asid urik berkumpul pada sendi, terutama pada kaki, dan menyebabkan rasa sakit. Tanda gout adalah bengkak pada sendi yang bermula pada tapak ibu jari kaki, menular ke sendi lain pada kaki dan tangan menyebabkan penghidapnya berasa sangat sakit hingga ada yang tidak boleh berjalan.

Gaot dipercayai disebabkan kehadiran paras asid urik yang tinggi dalam darah. Asid urik biasanya dikumuhkan melalui air kencing dan najis. Kegagalan mengeluarkan asid urik berlebihan dari badan boleh menyebabkan ia mendak dan berkumpul di sendi (tangan dan kaki), buah pinggang atau kulit.

Sendi yang diserang akan membengkak, panas dan merah, menyebabkan rasa sakit, khususnya pada waktu malam. Simptom ini boleh berlanjutan beberapa hari dan jika berulang, serangan mungkin berlaku lebih lama.Serangan yang berlaku setiap tahun menandakan gout kronik yang menyebabkan kemerosotan sendi dan menghadkan pergerakan pada anggota terbabit. Pemendapan urik asid benjolan akan terbentuk di tisu lembut sendi.

Simptom gout berlaku secara tiba-tiba, menyebabkan rasa sakit pada sendi sama ada paha, lutut, buku lali, tapak kaki, bahu, siku dan pergelangan tangan. Namun, radang sendi biasanya berlaku pada semua sendi kaki yang menyebabkan ia kejang, bengkak, merah dan pesakit boleh mengalami demam. Pembentukan benjolan dikenali sebagai tophi biasanya berlaku selepas beberapa tahun pesakit menderita akibat gout selama beberapa tahun. Tophi juga boleh muncul di buah pinggang, yang akhirnya menyebabkan organ penting ini gagal berfungsi.

KAJIAN HABBATUS SAUDA DALAM MENGUBAT PENYAKIT GOUT

Pada tahun 1982, Doktor Muhammad Ad-Dukhooknoni telah menyiarkan hasil satu kajian di dalam jilid ke 2 “Perubatan Islam” di mana kajian ini merangkumi ujikaji yang dijalankan ke atas ciri-ciri perubatan yang dimiliki oleh beberapa campuran Habbatus-Sauda. Ujikaji ini telah dijalankan ke atas tikus-tikus.

Di dalam ujikaji ini telah digunakan sekumpulan tikus yang mempunyai berat yang berbeza-beza antara 250-300gm. Tikus-tikus ini telah diberikan makanan yang terdiri dari roti & susu masam. Air kencing setiap 2 ekor tikus ini telah dikumpulkan pada setiap 24 jam & anggaran kadar asid urik disempurnakan di sepanjang tempoh itu. Kemudian, sekumpulan tikus ini telah disuntik dengan karbonil & Thymouquinone (bahan yang terdapat di dalam Habbatus-Sauda) setiap hari selama 5 hari. Hasilnya jelas sekali bahawa pati Habbatus-Sauda mempunyai kesan yang aktif dalam menambahkan pengeluaran asid urik di dalam air kencing. Sesungguhnya, kadar pengeluaran asid urik di dalam air kencing yang dilakukan oleh tikus-tikus itu bertambah berkali ganda pada hari-hari permulaan ujikaji tersebut.

Posted by: | Posted on: April 25, 2014

KEHEBATAN HABBATUS SAUDA

Hababatus sauda yang diadun

Hababatus sauda yang diadun

Salam kesiahtan dari ZAI Permai

Rahsia sebenar Habbatuss Sauda berperanan dalam penawar dan penyembuhan masih lagi menjadi misteri. Analisa demi analisa ke atas Habbatus Sauda’ secara saintifik telah mengenalpasti lebih dari 100 bahan-bahan penyembuh. Hanya 63 telah dijalankan ujikaji dan selebihnya belum lagi dikenalpasti oleh penyelidik.

Oleh itu walaupun penyelidikan telah dijalankan, rahsia kehebatan Habbatus Sauda’ masih lagi banyak yang belum dibongkar sepenuhnya. Mungkin di sinilah terletaknya rahsia perubatan Habbatus Sauda’, yang mengikut maksud hadith Nabi s.a.w penawar bagi segala penyakit. Setakat ini analisa telah menunjukkan bahawa bahan-bahan tersebut saling seiring, berhubungkait dan menyokong antara satu sama lain dalam proses rawatan untuk penyembuhan masalah kesihatan dan penyakit-penyakit. Untuk memahami proses saling hubung-kait dan perjalanan penyembuhan yang mungkin terjadi, berikut adalah senarai bahan-bahan kandungan holistic Habbatus Sauda dan ciricirinya yang diketahui oleh kajian sains:

Alanine
o Adalah sejenis asid amino non-essential.
o Antioxidant (bahan yang mencegah/kurangkan kerosakan akibat proses oxidation)
o Cancer preventive (pencegah kanser)

Alpha-spinasterol
o Anti-inflammatory,
o Anaesthetic (bius setempat, kebaskan sakit / numbs pain)
o berguna dalam sakit gigi

Arginine
o Ada sejenis asid amino yang non-essential
o Diuretic (Agen yang meransang pengeluaran air kencing)
o Pituitary stimulant (peransang kelenjar pituitari).
o Bahan ini juga memperbaiki tindak balas badan terhadap bakteria, virus dan selsel tumor.
o Ia menolong menyembuh luka, dan mengeluarkan hormon-hormon yang diperlukan untuk tumbesaran bayi.

Ascorbic acid (Vitamin C)
o Adalah asid gula yang bersifat anti-oxidant (bahan yang mencegah/kurangkan kerosakan akibat proses oxidation)
o Anti-arthritic
o Anti bacterial
o Anti cold,
o Anti ulcer,
o Cancer & asthma preventative (pencegah kanser dan asthma/lelah)

Asparagine
o Asid amino non essential
o Anti sickling (penyakit sickle cell),
o Diuretic (agen yang meransang pengeluaran air kencing)
o Sistem saraf memerlukan asparagine untuk mengekalkan imbangan (equilibrium), dan transformasi asid amino acid. Ia juga memainkan peranan dalam synthesis ammonia.

Beta-Carotene (â-Carotene)
o Bersifat antioxidant, ditukar menjadi Vitamin A:-
o anti kanser,
o Menolong pernafasan, membaiki masalah mata.
o Vitamin A adalah salah satu nutrient yang sangat penting bagin badan manusia.

Beta Sisterol
o Menurunkan tahap kolesterol yang tidak baik (the bad cholesterol),
o Menolong rembesan,
o Meningkatkan sistem pertahanan badan (immune system), memulihkan tahap gula dalam darah,
o Mengecilkan kelenjar prostate yang bengkak. (BHP benign prostatic hyperplasia)

Calcium
o Anti allergic (alahan)
o Anti atheriosclerotic (penyempitan salur darah)
o Anti osteoporotic (mencegah kekurangan densiti galian tulang Bone Mineral

Density – BMD)
o Carminative mengeluarkan gas dari perut dan usus.Carvone (Essential Oil)
o Anti septic (bahan yang membunuh mikrob pada luaran/kulit)
o Cancer preventative (mencegah kanser)
o Carminative mengeluarkan gas dari perut dan usus.
o Insectifuge menghalau serangga.

Chromium
o Penting dalam metabolisma gula darah,
o Memainkan peranan yang utama dalam sensitiviti sel-sel kepada insulin.
o Meningkatkan tahap cholesterol dan triglyceride. Memperbaiki toleransi glucose.

Cobalt
o Meransang produksi sel-sel darah merah dan mencegah anemia (kurang darah).

Copper
o Menolong dalam pembentukan sel-sel darah merah,
o Membantu pembentukan tulang yang baik dan senggaraannya (maintenance).
o Ia juga menolong pembentukan elastin dan collagen yang penting untuk penyembuhan luka.

Cystine
o Anti homocystinuric (pengeluaran homocystin dalam air kencing satu penyakit yang disebabkan masalah metabolisma keturunan dirawat dengan Vitamin B6).
o Diperlukan untuk kegunaan Vitamin B6.
o Menolong dalam menyembuhkan melepuh, luka dan menghancurkan lapisan mukus dalam penyakit seperti bronchitis dan cystic fibrosis.
o Cystine menolong dalam pembekalan insulin ke pancreas, yang diperlukan untuk assimilasi gula dan kanji.
o Ia juga boleh menjadi agen detox (detoxification agent – penyahracun) untuk menahan badan dari kerosakan akibat alcohol dan rokok.
o Mencegah kerosakan ke atas hati (liver) dan otak

D-Limonene
o Anti cancer (breast),
o Anti tumour promoter,
o Cancer preventative (mencegah kanser)

Fiber
o Anti diabetic (kencing manis),
o Anti obesity (gemuk berlebihan),
o Anti tumour (barah),
o Anti ulcer (luka, kudis dalam perut),
o Cancer preventative (mencegah kanser),
o Cardio protective (melindungi jantung),
o Laxative (tindakan julap)

Glucose
o Anti varicose (pembengkakan vena urat darah),
o Memory enhancer (menguatkan ingatan)

Glutamic A (non-essential amino acid)
o Anti epileptic (sawan),
o Anti retardation (terencat akal/jasad)
o Juga penting untuk metabolisma gula dan lelemak.
o Ia juga boleh menjadi rawatan untuk masalah neurological, ulcer, hypoglycemic come, muscular dystrophy, epilepsy, Parkinson’s, and cacat akal (mental retardation).

Glycine
o Anti acid,
o Anti ulcer (mencegah luka dalam perut),
o Ancer preventative (mencegah kanser),

o Anti gastric.
o Ia penting untuk membina protein dan sinthesis asid nucleic, RNA dan DNA, asid hempedu, dan asid-asid amino yang lain dalam badan.
o Ia juga menghantikan kemerosotan otot, penting untuk kesihatan prostate.
o Dapat menolong mencegah sawan.

Hederagenin
o Anti allergenic(bahan alahan),
o Anti capillary fragility (kelemahan urat darah yang kecil),
o Anti fibrolytic
o anti inflammatory (radang),
o Fungicide (membunuh fungus -kulat)

Iodine
o Mengatur produksi tenaga dalam badan,
o Menolong membakar lebihan lemak dengan meransang kadar metabolisma,
o Menstabilkan berat badan,
o Mengawal tahap cholesterol.
o Ia juga memperbaiki kesihatan mental (mentality), pertuturan, tulang, keadaan rambut, kulit dan gigi.

Iron
o Anti anemic (kurang darah – anemia),
o Anti menorrhagic (haidh yang banyak dan lama keluarnya – )
o Ia juga diperlukan untuk mengoksigenkan sel darah merah, kesihatan sistem pertahanan badan dan penghasilan tenaga

Isoleucine (Essential amino acid)
o Anti encephalopathic (penyakit otak).
o Diperlukan untuk pembentukan hemoglobin darah,
o Pengekalan tahap gula dalam darah
o Pembekuan darah (gula)

Leucine (Essential amino acid)
o Anti encephalopathic,
o Mengekal tahap gula dalam darah,
o Pertumbuhan tisu otot,
o Hormon pertumbuhan,
o Penyembuh luka dan tenaga.

Linoleic acid (Asid Lemak)
o Anti anaphylactic (hypersentivity terlalu peka kepada bahan luaran -allargen)
o Anti arteriosclerosis,
o Anti arthritis,
o Anti eczema, (ezcema ialah kesan radang (inflammation) kulit yang menyebabkan merah, gatal, berkudis, berkeruping dan bersisik)
o Anti histamine (bahan yang bertindakbalas terhadap kesan fisiologi histamine hasil dari alahan)
o Anti inflammatory,
o Anti menorrhagic, (haidh haidh yang banyak dan lama keluarnya – )
o Cancer preventive (mencegah kanser).
o Asid Linoleic (LA) dan Asid Alpha-Lenolenic tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Oleh itu ia adalah sangat penting didapati dari sumber pemakanan.

Lysine
o Anti alkalotic (pH badan)
o Ia diperlukan untuk pembentukan dan pertumbuhan tulang kanak-kanak, menolong menyerap kalsium.
o Ia juga menolong penghasilan antibodi, hormon, enzyme, collagen dan membaiki tissue.
o Ia juga menolong pesakit yang sedang sembuh dari kecederaan dan pembedahan.

Magnesium
o Mengatur aktiviti neuromuscular (saraf dan otot) jantung, menukarkan gula darah kepada tenaga.
o Ia menolong dalam pembentukan tulang dan gigi dan penyerapan calcium dan potassium.

Methionine
o Anti catarrh (tersumbat hidung akibat selsema bengkak membran mucous),
o Anti eczema (ezcema ialah kesan radang (inflammation) kulit yang menyebabkan kemerahan, gatal, berkudis, berkeruping atau bersisik),
o Cancer preventative (mencegah kanser),
o Anti oxidant (bahan yang mencegah/kurangkan kerosakan akibat proses oxidation)
o Menghancurkan lemak, mencegah pengumpulan lemak dalam urat darah.

Myristic acid (Asid Lemak)
o Cancer preventative (mencegah kanser),
o Lubricant (pelincir dalam sistem penghadaman)

Nigellone
o Anti asthmatic,
o Anti bronchitic,
o Anti histaminic,
o Anti spasmodic

Oleic acid (Asid lemak)
o Anti inflammatory,
o Cancer preventative (mencegah kanser)

Palmitic acid (hexadecanoic acid – Asid Lemak)
o Anti fibrinolytic

Phenylalanine
o Anti ADD (Attention Defisit Disorder masalah kurang `tumpuan biasanya kanak-kanak)
o Anti parkinsonian,
o Anti depressant (kemurungan)
o Ia juga menolong dalam ingatan dan pembelajaran.

Phytosterols
o Menghentikan pengambilan cholesterol dan memudahkan pengeluarannya dari dalam badan.
o Menahan pembentukan tumor (barah ) dalam colon (usus besar), payudara dan kelanjar prostat.
o Mengurangkan inflamasi (radang)

Potassium
o Anti depressant,
o Anti fatigue (kelesuan),
o Anti hypertensive (mengurangkan tekana darah tinggi),
o Anti spasmodic (kejangan).
o Menggalakkan rambut dan kulit yang sihat.

Saponin
o Laxative
o Anti parasite
o Anti mucous
o Appetite stimulant (peransang selera),
o Merendahkan tahap gula dalam darah,
o Anti depressant,
o Anti inflammatory dan
o Anti toxic.

Selenium
o Adalah nutrien (bahan pemakanan) antioxidant yang utama.
o Mengurangkan risiko kanser payudara, usus besar, paru-paru dan kelenjar prostat.
o Ia menolong mengekalkan keanjalan tisu badan (tissues elasticity).
o Menolong dalam perawatan dan pencegehan kelemumur (dandruff).
o Ia juga sebagai anti penuaan (anti-aging).

Serine
o Cancer preventative (mencegah kanser)
o Serine diperlukan untuk metabolisma lemak, pertumbuhan tisu dan sistem pertahanan badan kerana ia menolong dalam penghasilan immunoglobulin dan antibodi.
o Ia juga It is a bahan dalam protein otak dan selaput saraf.
o Ia digunakan dalam kosmetik sebagai pelembap kulit.

Sodium
o Sodium adalah salah satu electrolyte di dalam badan
o Diperlukan untuk menghasilkan acid hydrochloric dalam perut untuk mempertahankan badan dari jangkitan yang mungkin ada dalam makanan.

Stigmasterol
o Anti hepatotoxic (keracunan kepada hati – liver),
o Anti inflammatory,
o Anti viral,
o Cancer preventative (mencegah kanser),
o Stimulant -Menambah aktiviti functional otak.
o Bertindak sebagai peransang gastrik (gastric stimulant).

Tannin
o Anti tumor,
o Anti bacterial,
o Anti cancer (mencegah kanser)
o Anti carcinogenic (bahan yang menyebabkan kanser)
o Anti diarrhoic (cirit birit)
o Anti dysenteric (sakit dalam perut- dan usus perut)
o anti oxidant, (bahan yang mencegah/kurangkan kerosakan akibat proses oxidation)
o Anti ulcer,
o Anti viral

Threonine
o Anti bacterial,
o Anti streptococci.
o Ia adalah essential amino acid dan tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Oleh itu mesti diambil dari sumber pemakanan. Ia diperlukan untuk mengekalkan imbangan protein dalam badan.
o Ia juga menolong dalam pembentukan collagen dan elastin dalam kulit.
o Ia juga menolong dalam menghasilkan antibodi dan mengalakkan aktiviti dan pertumbuhan thymus.
o Zat-zat pemakanan lain dapat lebih diserap jika threonine ada dalam badan.
o Ia juga digunakan sebahagian dari rawatan kesihatan mental.

Thymoquinone
o Anti arthritic
o Anti asthmatic
o Anti bacterial,
o Anti histamine
o Anti oxidant (bahan yang mencegah/kurangkan kerosakan akibat proses oxidation)
o Mengeluarkan cacing dan parasit dari dalam usus.

Tryptophan
o Analgestic,
o Anti anxiety (keresahan),
o Anti dementia (nyanyuk),
o Anti hypertensive (tekanan darah tinggi),
o Anti parkinsonian,
o Anti migraine (sakit kepala),
o Anti insomniac (tidak boleh tidur),
o Anti manic (tekanan jiwa),
o Menstabilkan emosi,
o Mengawal kesakitan dan peristalsis usus,
o Menolong otak kanak-kanak dalam pembelajaran.

Tyrosine
o Anti parkinsonian
o cancer preventative (mencegah kanser)
o Menolong mengurangkan lemak badan, fungsi thyroid, kelanjar pituitary dan adrenal.
o Ia digunakan untuk mengurangkan stress dan menjadi lebih sedar (alert)
o Menolong otak kanak-kanak dalam pembelajaran.

Vitamin A (lihat â-carotene)
o Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu badan. Menolong mengekalkan (beta carotene) kulit licin, lembut dan bebas dari penyakit.
o Mengurangkan risiko kanser paru-paru.
o Ia juga diperlukan untuk penglihatan malam, dan kulit sihat.
o Ia juga membantu deria rasa (selera makan), sistem penghadaman.
o Ia juga penting dalam pembentukan tulang, gigi, dan sinthesis protein dan glycogen.

Vitamin B1 (thiamine)
o Membantu menghadamkan dan metabolisma carbohydrate.
o Sangat penting untuk fungsi normal sistem saraf, otot dan jantung.
o Menggalakkan pertumbuhan dan tone otot yang baik, dan menstabilkan selera.

Vitamin B2 (Riboflavin)
o Memetabolisasikan carbohydrate, lemak dan protein.
o Membantu dalam penghasilan (Riboflavin) anti bodi dan sel darah merah.
o Menggalakkan kesihatan am yang diperlukan
o Mengekalkan penglihatan yang baik, kulit, kuku dan rambut yang sihat.

Zinc
o Anti oxidant
o perlu untuk synthesis protein dan penyembuhan luka
o Mengekalkan imbangan akali badan.
o Baik untuk sistem pertahanan badan disamping melawan masalah kulit seperti jerawat, bisul dan sakit tekak.
o Ia juga diperlukan oleh tisu, kuku dan kulit sihat.

Senarai di atas ini hanyalah sebahagian dari bahan-bahan dalam Habbatus Sauda. Banyak lagi senarai ciri-ciri bahan yang belum dibentangkan, Semakin dikaji semakin banyak penemuan ditemui. Bagaimanapun senarai di atas sudah cukup untuk memberi bayangan kepada mengenai kehebatan kandungan Habbatus Sauda. Inilah anugerah Allah penawar yang sangat bernilai seperti disabdakan Rasulullah saw.

Posted by: | Posted on: April 24, 2014

ANCAMAN KOLESTROL

plak kolestrol dalam salur darah

plak kolestrol dalam salur darah

Kolesterol ialah sejenis jisim lembut seperti lemak dan berlekit seperti lilin dan dijumpai di dalam aliran darah dan dalam semua sel badan. Kolesterol merupakan bahagian penting dalam badan yang sihat kerana ia digunakan untuk mengeluarkan membran sel dan sesetengah hormon, serta membantu melicinkan fungsi badan lain yang memerlukannya. Namun, terlampau banyak kolesterol dalam darah akan mengundang risiko besar untuk diserang penyakit jantung koronari (seterusnya akan membawa kepada serangan jantung) dan angin ahmar.

DARI MANAKAH DATANGNYA KOLESTROL?

Kolesterol datangnya daripada dua punca, daripada makanan dan badan anda. Hepar dan sel lain dalam badan anda mengeluarkan kira-kira 75 peratus daripada kolesterol darah. Baki 25 peratus lagi datangnya daripada makanan yang anda makan. Julat yang selamat untuk pengambilan kolesterol ialah antara 200-400 miligram sehari.

KOLESTROL LDL (KOLESTROL JAHAT)

Apabila terdapat terlampau banyak kolesterol jenis lipoprotein (LDL) berkepadatan rendah beredar dalam darah, ia beransur-ansur akan melekat dan mengumpul pada dinding dalaman arteri yang menyalurkan darah ke jantung dan otak. Bersama dengan jisim lain, ia lama kelamaan akan membentuk plak, iaitu sejenis longgokan keras yang akan menyempitkan arteri dan menjadikannya kurang anjal. Keadaan sedemikian dikenali sebagai atherosclerosis. Sekiranya suatu gumpalan terbentuk dan menyumbat arteri yang telah pun menyempit itu, ini akan mengakibatkan serangan jantung atau angin ahmar.

Kolesterol HDL (KOLESTROL BAIK)

Lebih kurang satu perempat hingga satu pertiga daripada kolesterol darah dibawa oleh lipoprotein yang berkepadatan tinggi (HDL). Kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol “baik”, sebab paras HDL yang tinggi dikatakan dapat melindungi daripada serangan jantung. Paras HDL yang rendah (kurang daripada 1.0 mmol/L) juga akan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Trigliserida

Trigliserida ialah bentuk sejenis lemak yang diperbuat di dalam badan. Trigliserida yang tinggi mungkin disebabkan oleh berat badan yang berlebihan, tidak aktif, merokok, meminum alkohol secara berlebihan dan mengambil makanan yang tinggi karbohidrat (60 peratus atau lebih daripada jumlah kalori). Mereka yang mempunyai trigliserida tinggi seringkali mempunyai paras kolesterol yang tinggi juga, termasuklah paras LDL yang tinggi serta paras HDL yang rendah.

Kolesterol Lp (a)

Lp (a) merupakan variasi genetik bagi kolesterol LDL (kolesterol jahat). Paras Lp (a) yang tinggi adalah faktor risiko utama bagi perkembangan pramatang pendepositan lemak dalam atreri.

APAKAH YANG DITUNJUKKAN OLEH PARAS KOLESTROL?

Laporan ujian menunjukkan paras kolesterol mengikut ukuran “millimoles per litre (mmol/L)”. Untuk menentukan bagaimana paras kolesterol mempengaruhi risiko untuk anda menghidapi penyakit jantung, doktor juga akan mengambilkira faktor risiko lain seperti usia, sejarah keluarga, merokok atau tidak dan tekanan darah tinggi.

HABBATUS SAUDA SEBAGAI DIET MENGURANGKAN KOLESTROL

Suatu kajian terhadap tikus-tikus yang telah diberi makan minyak Habbatus Sauda’ menunjukkan pengurangan paras kolesterol, triglyceride, gula, dan bilangan platelet sebanyak 15-35%. Juga kajian menyatakan bahawa volatile oil di dalam Habbatus Sauda’ mempunyai kesan yang sama efektif dengan dalam mengurangkan paras kolesterol di dalam badan. Manakala satu kajian yang lain yang melibatkan sembilan orang pelajar menjumpai bahawa dua kapsul 500 mg minyak Habbatus Sauda’ sebanyak dua kali sehari selama dua minggu mampu mengurangkan paras gula dan juga paras kolesterol.